Aşağıdaki üçgen üzerinde üçgenin açıları, köşeleri, kenarları belirtilmiş ve üçgenin isimlendirilmesi, sembol ile gösterimi verilmiştir.
ÜÇGENİN TEMEL ELEMANLARI
1)ÜÇGENİN KENARLARI: [BC], [AC], [AB] doğru parçalarına "üçgenin kenarları" denir.Kenar uzunlukları karşılarındaki açıların kenarlarıyla adlandırılırlar.
2)ÜÇGENİN İÇ AÇILARI: Üçgenin iki kenarının oluşturduğu herbir açı "üçgenin iç açısı" olarak adlandırılır.Bir üçgenin iç açıları toplamı 180º dir.
3)ÜÇGENİN DIŞ AÇILARI: üçgenin iç açılarının komşu bütünleri olan açılara "üçgenin dış açıları" denir.Bir dış açı kendisine komşu olmayan iki iç açının toplamına eşittir.Bir üçgenin iç açısıyla dış açısının toplamı 180º dir.Bir üçgenin dış açıları toplamı ise 360º dir.
ÜÇGEN YARDIMCI ELEMANLARI
1)ÜÇGENİN YÜKSEKLİĞİ
Üçgenin bir köşesinden karşı tarafa indirilen, köşe ile kenar arasında kalan doğru parçasına "üçgenin yüksekliği" denir. "H" ile gösterilir.
Üçgenin bir köşesinden karşı tarafa indirilen, köşe ile kenar arasında kalan doğru parçasına "üçgenin yüksekliği" denir. "H" ile gösterilir.
2)ÜÇGENİN KENAR ORTAYLARI
Üçgenin bir köşesi ile bu köşenin karşısındaki kenarın orta noktasını birleştiren doğru parçasına "üçgenin kenar ortayları" denir.“V” ile gösterilir.
Üçgenin bir köşesi ile bu köşenin karşısındaki kenarın orta noktasını birleştiren doğru parçasına "üçgenin kenar ortayları" denir.“V” ile gösterilir.
3)ÜÇGENİN AÇI ORTAYLARI
Üçgenin açılarını iki eş açıya bölen doğruların,köşe ile kenar arasında kalan doğru parçasına "üçgenin açı ortayı" denir.” N” ile gösterilir.
4)ORTA DİKME
Üçgenin kenarlarının orta noktalarından çizilen dikmelere "orta dikme" denir.
ÜÇGENİN AÇILARI ARASINDAKİ BAĞINTILAR
Bir üçgende, bir köşedeki iç açı ile dış açının toplamı 180º`dir.Bir üçgende, bir dış açının ölçüsü, kendisine komşu olmayan iki iç açının toplamına eşittir.

ÜÇGEN ÇEŞİTLERİ
Üçgen çeşitleri, kenarlarına ve açılarına göre üçgenler olmak üzere iki gruba ayrılır.Şimdi üçgen çeşitlerini tanıyalım.
1)KENARLARINA GÖRE ÜÇGENLER
Kenarlarına göre üçgenler; eşkenar, ikizkenar ve çeşitkenar olmak üzere 3 çeşittir.
- İKİZKENAR ÜÇGEN
Herhangi iki kenar uzunluğu birbirine eşit olan üçgenlere ikizkenar üçgen denir.
- ÇEŞİTKENAR ÜÇGEN
Bütün kenar uzunlukları birbirinden farklı olan üçgenlere çeşitkenar üçgen denir.
2)AÇILARINA GÖRE ÜÇGENLER
Açılarına göre üçgenler 3 çeşittir.
- DAR AÇILI ÜÇGEN
- GENİŞ AÇILI ÜÇGEN
- DİK AÇILI ÜÇGEN
ÜÇGENİN ALANINI VE ÇEVRESİNİ BULMA
- Üçgenin çevresini bulabilmek için kenarlar toplanır.
Ç = a + b + c
- Üçgenin alanını bulmak için yükseklikle kenar çarpılır ve ikiye bölünür.
h x a h x b h x c
A= --------- = --------- = --------
2 2 2
ÖZEL ÜÇGENLER
- (7; 24; 25) üçgeni
Dik üçgenlerin dik kenarları 7 ve 24 ile orantılı ise hipotenüs 25 ile orantılıdır.
- (45°; 45°; 90°) üçgeni
Bu üçgen ikizkenar dik üçgendir. Dik kenarlar birbirine eşittir.Hipotenüsün uzunluğu dik kenarların uzunluğunun 2 katıdır.
- (30°; 60°; 90°) üçgeni
Eşkenar üçgenin yarısı olan bu üçgende, 30° nin karşısındaki kenarın uzunluğu hipotenüs uzunluğunun yarısı ve 60° nin karşısındaki kenarın uzunluğu 30° nin karşısındaki kenarın uzunluğunun 3 katıdır.İkizkenar üçgende tepe noktasından çizilen yükseklik hem kenarortay hemde açıortaydır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder